Saptamana trecuta am patit o chestie nashpa din cauza ei, m-am ratacit prin nishte rape aproape 2 ore, ca ma luasem dupa indicatiile GPSului, fara sa verific macar prin intrebarea localnicilor ca drumul peste munte care zicea ca e DJ exista. Nu intru in detalii, dar morala e ca e bine sa ai intotdeauna o harta detaliata a zonei si sa nu iti fie rusine sa intrebi (daca ai pe cine), mai ales daca drumul ales pare cu probleme.
Oregonul l-am ales pentru ca are un ecran mare (f. important pt harta) si pt ca intr-adevar Garmin are cele mai bune unitati pt off-road. Bateriile tin peste 12 ore (oricum i-am pus cei mai puternici acumulatori pe care i-am gasit si am si un set de rezerva) si in plus are busola 3D si altimetru hardware. Altimetrul fiind in fapt un senzor barometric il folosesc pentru a avea o avertizare utila de furtuna.
Am uitat sa spun ca eu folosesc GPSuri din 1998. Prima unitate a fost Garmin Vista (tot cu busola si altimetru), apoi am dat-o pe versiuni de Windows, apoi pe PocketPC. La vremea aceea erau doar Moving Map, nu faceau rutare. Primul cu rutare a fost Tomtom RoutePlanner si City Navigator, unul pentru calatoriile intre orase, celalalt in orase (dace le aveai). Nici unul nu facea re-rutare daca ieseai de pe ruta indicata. Trebuia sa opresti si sa dai manual Re-Route. Cand a aparut Tomtom Navigator a fost revolutie, in sfarsit se putea conduce dupa GPS.
Am folosit in general PDAuri de la HP, Jornada 620, 680, 5500, apoi cand au aparut unitatile facute de tomtom mi-am luat TomTom Go 700, cu linux si giroscop. Il am si acum dar nu il folosesc pentru ca tomtom are harti Navteq si astia nu au binevoit sa includa Romania, Bulgaria si Grecia.
Intre timp am trecut pe Mio ca erau cele mai reusite PNAuri si am avut Mio 510, apoi C720 (cel mai bun Mio ever, ultimul cu iGO), apoi Moov 500 si mai nou C725 (mare, 7", cu intrare TV pe care o folosesc pentru tunerul DVB-T de pe masina). Moovurile si C725 vin cu Navigon care e prea simplist pentru gustul meu desi are harti aproape la fel de bune ca cele pe care le foloseste iGO. Asa ca le-am crackuit si folosesc iGO Navigator 8 pe ambele.
Ca sa revin la topic, pentru off-road nici una dintre unitatile astea nu e buna pentru ca ele sunt destinate ghidarii pe strazi. Nici macar pentru pietoni nu sunt prea bune, desi iGo 8 a facut progrese aici. Sfatul meu e Garmin - orice din seria eTrex, dupa buget, sau din seria Oregon.

Help